
2023-2024 Osceola School District 
Student Cell Phone Procedures

Frequently Asked Questions:
State of Florida House Bill 379
states that “a student may not

use a wireless communications
device during instructional time,
except when expressly directed

by a teacher solely for
educational purposes. A teacher

shall designate an area for
wireless communications

devices during 
instructional time.”




 Q:
A:

Can Osceola students have cell phones on
school campuses?
Yes. Osceola School Board Policy 8.63 states, “A student may
possess a wireless communication or electronic device such
as a personal digital assistant (PDA), laptop computer,
notebook, tablet, or smart phone, in school, on school
property, at after school activities, and at school related
functions under specified conditions ."

 Q:
My student's coach/club sponsor uses Remind
to communicate with my child regarding after-
school practices or rehearsals.  How will they
contact my child during the day? 

Coaches and club sponsors should use SDOC email during
the school day to communicate with their students.A:

 Q: What do students do with their cell phones or
electronic devices when they are not in use?

A: Cell phones, wireless communication or other electronic
devices must remain powered down, silenced, and stored
out of sight during school hours unless permitted for
academic purposes and on school vehicles.

 Q:
A:

Earbuds and headphones are not permitted during the
school day, unless part of an academic assignment.
Listening to music while completing assignments is not
considered part of an academic assignment.

 Q:

Can cell phones be used on campus when
students are not in class?

Can students use earbuds or headphones on
the school campuses?

According to the district's Code of Student Conduct, the cell
phone or device may only be used by a student before
(providing the conversation is terminated before the
commencement of school) and after regular school hours.
Lunch time is considered as school hours. The principal may
require the device to be registered with the school prior to
allowing students to use them in the manner described
above. 

A:



2023-2024 Osceola School District 
Student Cell Phone Procedures (continued) 

Frequently Asked Questions:
 Q:
A:

What consequences will be given to those students who don't comply?

Teachers may permit student use of wireless connection devices for academic purposes specifically within the
lesson plan that the district-issued device cannot accomplish.   
Students who use an application on their cell phone to monitor medical conditions may use their personal device
to do so, as prescribed, with school administration notification and notated previously in FOCUS.
It is understood that during school-wide emergencies (not drills), such as lockdowns, the cell phone policy will
not be enforced.

Yes, the following exceptions are allowable given the parameters outlined in HB 379, Board Policy 8.63, and the
SDOC Code of Student Conduct: 

 Q: Will students receive a discipline referral for violation of the SDOC student cell phone
policy?
Students who comply with consequences, turning over their phone once an infraction occurs, will not be issued a
discipline referral. Refusal to turn in a device for confiscation, or deliberately misleading a school administrator by
turning over a prop phone once a violation has occurred, will be treated as insubordination and subject to discipline
and a written referral. 

A:

Are there any exceptions to the School Board policy governing the enforcement of
student cell phone usage?

A:

Discipline will be given according to the District's Code of Student Conduct.  Confiscation of the device through the
end of the day will take place for the first infraction.  Continued infractions will require parent pick up of the device
and include additional consequences for the student. Schools will conference with parents of students who
habitually violate the policy.

 Q:

 Q:What if parents need to contact their child during the school day?

Parents needing to contact their child will do so through the school’s main office. Students may use SDOC classroom
telephones or school office telephones to communicate with their parent. In case of emergency requiring parent
contact, the office will dispatch staff to bring student to an area to receive a call from their parent. If it’s not an
emergency, school personnel will relay the message to the student. A parent reserves the right to not share the
subject matter of the call no matter if its an emergency or not. Parents are reminded that the first hour of the school
day and the last hour of the school day are high traffic times in school offices.  

A:

 Q:Are there any exceptions for student use of cell phones on days before school breaks or
student holidays? 
Because standardized testing prohibits the use of cell phones and the expectation of having high-quality instruction
delivered every day, there is no exception for days before breaks. 

A:

Still have questions? We are here to help!
Visit www.osceolaschools.net and click on "Contact Us" on the top menu bar

 to send us your question.  A response is guaranteed!


